Proeftuin (Living Lab)

De proeftuin (Living Lab)  is een vervolg op het Smart Living promotie onderzoek van Wally Keijzer aan de TU Delft en staat de behoefte van gebruikers centraal. Het online platform (van idee tot aan valorisatie) helpt burgers om zo lang mogelijk zelfstandig en comfortabel in hun eigen omgeving te blijven wonen. De nadruk ligt op producten, diensten op het gebied van wonen, zorg en welzijn en het leggen van contact in de directe omgeving van de eindgebruiker.

In de Zo-Dichtbij proeftuin (Living Lab) is er een hoge mate van cocreatie van alle partners en we bevinden ons constant ‘in the wild’. Het Rathenau Instituut geeft de volgende toelichting bij de verschillende samenwerkingsinitiatieven:


Een van de speerpunten op deze sociale infrastructuur (in de vorm van een webplatform) is: verbinden. Hoe kan je online aangemoedigd worden om off line elkaar meer te ontmoeten in de eigen omgeving. Hiervoor maken we gebruik van bestaande ideeen, maar brengen die samen op een plaats waar burgers van een aantal proefgemeentes ze ook eenvoudig kunnen vinden.

Hiervoor zoeken we samenwerking met verschillende bestaande platformen voor wie we een podium vormen, zoals:

  • vrijwilligers netwerken
  • sociale en zorgkaart
  • ouderenbonden
  • gemeentes (voor initiatieven als wijkhuizen, de vraagwijzer, sport en spel in de omgeving, maar ook culturele activiteiten).
Samenwerken
Door de samenwerking tussen universiteit, bedrijfsleven en maatschappij kan het tot nieuwe innovaties komen die snel hun doorgang vinden naar de markt en de samenleving. Onderzoeksgegevens worden zoveel mogelijk publiek toegankelijk gemaakt zodat ook anderen die kunnen gebruiken om een soortgelijk platform op te starten

Het team bestaat uit bachelor en masterstudenten van de TU Delft. De gerelateerde initiatieven zijn zowel door de studenten zelf of door partners/wetenschappers ontwikkeld. Hierbij betrekken ze ook hbo’ers om zo van elkaars specialisme gebruik te maken.

Onderstaand de logo’s van onze partners van het eerste uur. Inmiddels zijn er nieuwe partners bijgekomen en is er een enkele afgevallen (zoals IBM),

Partners Proeftuin: Stichting Zo-Dichtbij, VodafoneZiggo, ICTU, MedRecord, West IT, UL, Wyzer, eHealth Company,  zorgaanbieder Pieter van Foreest,   DSW. Alle partners zijn aan boord op basis van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Partners Onderzoek: Technische Universiteit Delft, VUmc, AAL, ZonMw en diverse hogescholen.

Pilot regio’s: Delfland, Westland, Oostland, Schieland

Stichting Zo-Dichtbij wordt bijgestaan door KPMG in de rol van strategische sparring partner.

Het promotie onderzoek is afgerond op 28 oktober 2016, maar het onderzoek gaat verder en er wordt hard gewerkt aan de valorisatie van het platform.

In oktober 2018 heeft Suzanne Beijderwellen (Erasmus universiteit en trainee KPMG) onderzoek gedaan met Zo-DIchtbij als case. Interessante inzichten rondom proeftuinen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.